فیکسچر یا پایه ایمپلنت چیست؟ [مراحل فیکسچر یا پایه ایمپلنت + مراقبت های بعد از جراحی پایه ایمپلنت]
آیا تا به حال فکر کردهاید که چگونه میتوان یک دندان از دست رفته را به بهترین و پایدارترین روش ممکن جایگزین کرد؟
از دست دادن دندان میتواند تاثیر زیادی بر زندگی روزمره ما داشته باشد، از جمله مشکلات در خوردن، صحبت کردن و حتی اعتماد به نفس. خوشبختانه، دنیای دندانپزشکی با پیشرفتهای نوین، راهکارهای متعددی برای جایگزینی دندانهای از دست رفته ارائه داده است. یکی از این راهکارها، استفاده از ایمپلنتهای دندانی است که به کمک فیکسچر، یا همان پایه ایمپلنت، دندانهایی جدید و دائمی را به شما هدیه میدهد. در این مقاله، با ما همراه باشید تا با فیکسچر ایمپلنت، ساختار آن و مراحل جراحی این روش نوین آشنا شوید و دریابید که چگونه میتوانید با این تکنولوژی پیشرفته، دوباره لبخندی زیبا و طبیعی داشته باشید.
بهترین راه برای جایگزینی دندان از دست رفته
دندانها به طور طبیعی با گذشت زمان دچار آسیب، شکستگی، پوسیدگی، و در برخی مواقع از بین رفتن میشوند. ایمپلنت بهترین روش جایگزینی دندانهای از دست رفته است که در سالهای اخیر به عنوان درمان استاندارد برای پر کردن نواحی بیدندانی در نظر گرفته میشود. ایمپلنت دندان یک میله کوچک پیچی شکل از جنس تیتانیوم است که طی یک عمل جراحی در داخل استخوان فک کاشته میشود تا به استخوان اطرافش جوش خورده و آماده نگه داشتن تاج مصنوعی دندان شود. بنابراین، ایمپلنت نیازی به تکیه بر دندانهای اطراف ندارد و در داخل استخوان فک ثابت میماند. اصطلاح اسئواینتگریشن (Osseointegration) یا یکپارچه شدن استخوان به معنای جوش خوردن سطح ایمپلنت با استخوان اطراف آن است.
فیکسچر چیست؟
یکی از سوالاتی که ممکن است هنگام کاشت دندان به روش ایمپلنت به گوش شما بخورد، کلمه فیکسچر است. فیکسچر چیست و چه نقشی در ایمپلنت دندان دارد؟
فیکسچر یا پایه ایمپلنت در واقع یک قطعه فلزی است که داخل استخوان فک شما کاشته میشود و نقش ریشه دندان مصنوعی را بازی خواهد کرد. فیکسچر غالبا به صورت یک پیچ است که با عمل جراحی در مدت زمان کوتاهی نصب میشود. این پایهها از موادی سازگار با بدن ساخته میشوند و میتوانند به صورت دائمی بدون هیچ تغییری در جای خود باقی بمانند. سایر قسمتهای ایمپلنت روی فیکسچر نصب میشوند و ظاهر یک دندان طبیعی را بازسازی میکنند.
ساختار فیکسچر
فیکسچر به طور معمول از جنس تیتانیوم ساخته میشود. در بیشتر مواقع برای استحکام بیشتر، در ساخت آن از ترکیب تیتانیوم و فلزاتی همچون وانادیوم و آلومینیوم استفاده میشود. البته فیکسچر به صورت خالص هم از تیتانیوم ساخته میشود.
مراحل جراحی ایمپلنت (فیکسچر) دندان
-
بررسی وضعیت دهان و دندان: در ابتدا دندانپزشک یک معاینه دهانی کامل انجام میدهد و وضعیت دهان و سلامتی بیمار ارزیابی میشود. اگر بیمار قبل از عمل جراحی ایمپلنت دندان به درمان دیگری نیاز داشته باشد، عکسهای لازم گرفته میشود. علاوه بر آن، کیفیت و حجم استخوان نیز به دقت بررسی میشود تا مشخص شود آیا ایمپلنت از پشتیبانی کافی برخوردار خواهد بود یا خیر. ممکن است به پیوند جزئی استخوان نیاز داشته باشد و یک طرح مناسب با شرایط بیمار ارائه شود.
-
بیحسی یا بیهوشی: پیش از شروع کار، بیمار تحت بیحسی موضعی یا بیهوشی قرار میگیرد. گاهی همراه با بیحسی، نیاز به آرامبخش نیز وجود دارد.
-
کشیدن دندانهای آسیبدیده: دندان باید با دقت و ملایمت کشیده شود تا صفحه باکال و استخوانهای اطراف تا حد ممکن سالم و دستنخورده باقی بمانند.
-
پیوند استخوان: اگر استخوان فک به اندازه کافی و ضخیم نباشد یا نرم باشد، ممکن است قبل از عمل جراحی ایمپلنت دندان به پیوند استخوان نیاز باشد. ممکن است چندین ماه طول بکشد تا استخوان پیوندی باعث تولید استخوان جدید به میزانی شود که بتواند از کاشت دندان پشتیبانی کند و یا ممکن است پیوند استخوان در همان جلسه کاشت ایمپلنت همزمان انجام شود.
-
سوراخ کردن استخوان: در صورتی که نیازی به پیوند استخوان نباشد، مرحله بعدی پس از کشیدن دندان، سوراخ کردن استخوان است. با دریل دندانپزشکی استخوان به اندازه مورد نظر سوراخ میشود و ایمپلنت داخل آن قرار داده میشود.
-
قرار دادن ایمپلنت و بخیه کردن لثه: برای این کار ابتدا برش کوچکی در لثه ایجاد میشود تا استخوان فک در معرض دید قرار بگیرد. بعد از کاشت ایمپلنت درون استخوان، لثه با دقت بخیه زده میشود.
-
زمان انتظار برای پیوند استخوان و ایمپلنت: پس از قرار دادن ایمپلنت در دهان، فرایندی به نام استخوانسازی انجام میشود. این حالت بسته به شرایط و کیفیت استخوان، مدت زمان لازم حدود 6 تا 12 هفته است. در این مدت بیمار باید چند بار به دندانپزشک مراجعه کند و هیچ فشاری نباید به ایمپلنت وارد شود. در این مدت زمان، ایمپلنت به تدریج به استخوان پیوند میخورد تا ثبات ثانویه در ایمپلنت برقرار شود.
-
نصب اباتمنت: بعد از فرایند تکمیل استخوانسازی، دندانپزشک پیچ روی ایمپلنت را باز میکند و قطعهای به نام اباتمنت روی ایمپلنت پیچ میکند. اباتمنت همانند دندان تراشیدهای که قرار است روکش روی آن قرار بگیرد عمل میکند و پایهای برای اتصال روکش است.
-
قالبگیری برای ساخت روکش: دندانپزشک قالب دندان بیمار را میگیرد و سپس اندازه و رنگ تاج دندان را برای لابراتوار مشخص میکند تا بر اساس آن روکش دندان ساخته شود.
-
وصل کردن روکش به پایه: پس از آماده شدن روکش برای وصل شدن آن به ایمپلنت مراجعه میکنید. اتصال روکش به ایمپلنت ممکن است با پیچ یا چسب مخصوص باشد.
نکات مهم در مراقبت از فیکسچر ایمپلنت
مراقبتهای پس از جراحی ایمپلنت
هرچند انجام ایمپلنت یک عمل سرپایی است، اما مانند هر عمل دیگری نیاز به مراقبتهای پس از عمل وجود دارد. از جمله مواردی که فرد باید پس از هیلینگ ایمپلنت رعایت نماید میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
-
فشار دادن گاز استریل: به مدت یک ساعت گاز استریل قرار گرفته بر روی محل جراحی را فشار دهید. پس از این مدت، این گاز باید برداشته شده و دور انداخته شود و در صورت نیاز با یک گاز دیگر جایگزین گردد.
-
استفاده از کیسه یخ: یک کیسه یخ را بر روی صورت در محل جراحی قرار دهید و هر ۱۰ دقیقه بردارید. به طور متناوب هر ۱۰ دقیقه این کار را انجام دهید. برای ۲۴ تا ۴۸ ساعت از کیسه یخ استفاده نمایید.
-
پرهیز از شستشوی شدید دهان: از شستشوی شدید دهان یا لمس کردن محل زخم پس از جراحی پرهیز کنید. این امر ممکن است با از بین بردن لخته خونی تشکیل شده بر روی زخم، موجب خونریزی شود.
-
مصرف داروهای ضد درد: در اسرع وقت و پیش از اینکه اثر داروی بیحسی موضعی از بین برود، از داروهای ضد درد تجویز شده استفاده کنید.
-
پرهیز از خوردن مواد غذایی سفت: خوردن مواد غذایی سفت ممکن است باعث خونریزی در ناحیه ایمپلنت گردد.
-
محدود کردن فعالیتهای روزمره: فعالیتهای خود را در روز جراحی محدود کنید و پس از اینکه احساس خوبی داشتید، میتوانید فعالیتهای روزمره خود را از سر بگیرید. اگر فعالیت زیاد داشته باشید، قلب بیشتر میتپد و امکان خونریزی بیش از حد در محل زخم افزایش پیدا میکند. تا ۴۸ ساعت ورزشهای شدید انجام ندهید.
-
پرهیز از مصرف سیگار و مشروبات الکلی: تحت هیچ شرایطی سیگار و مشروبات الکلی استفاده ننمایید. این موارد میتوانند فرایند بهبود را کند کرده و باعث عفونت شوند.
پرسشهای متداول، فیکسچر
آیا ایمپلنت دردناک است؟
عمل کاشت ایمپلنت تحت بیحسی موضعی انجام میشود و بیمار درد زیادی احساس نمیکند. بعد از عمل نیز با مصرف داروهای ضد درد، درد کاهش مییابد.
مدت زمان مورد نیاز برای کامل شدن فرآیند ایمپلنت چقدر است؟
به طور معمول، فرآیند کامل ایمپلنت دندان شامل مراحل آمادهسازی، جراحی، و پیوند استخوان بین 3 تا 6 ماه طول میکشد.
آیا ایمپلنتها نیاز به مراقبت خاصی دارند؟
ایمپلنتها نیاز به مراقبتهایی مشابه با دندانهای طبیعی دارند؛ مسواک زدن، نخ دندان کشیدن، و مراجعه منظم به دندانپزشک برای حفظ سلامت ایمپلنت ضروری است.
آیا همه افراد میتوانند ایمپلنت دندان انجام دهند؟
بیشتر افراد میتوانند ایمپلنت دندان انجام دهند، اما عواملی مانند کیفیت و حجم استخوان فک، سلامت عمومی بیمار و عادات مانند سیگار کشیدن میتوانند تأثیرگذار باشند.
هزینه کاشت ایمپلنت چقدر است؟
هزینه کاشت ایمپلنت بسته به تعداد ایمپلنتها، مواد استفاده شده، و تخصص دندانپزشک متفاوت است. برای برآورد دقیق هزینهها، مراجعه به دندانپزشک توصیه میشود.
سوالات و نظرات ارزشمندتان را با ما به اشتراک بگذارید.