کـلیـنیـک تخصصی دندانپزشــکی برتــر

دارای بخش تخصصی رادیولوژی دهان و فک و صورت ( OPG و CBCT و ... )

کلینیک دندانپزشکی برتر » ارتودنسی » ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی نامرئی چیست ؟

در این مقاله قصد داریم در رابطه با ارتودنسی نامرئی  توضیحات جامعی ارائه  کنیم. بسیاری از افراد از وجود ناهنجاری های دندانی خود آگاهی دارند وخواهان دندان‌های مرتب و لبخند زیبا هستند و تمایل زیادی هم برای درمان ارتودنسی دارند ولی  دوست ندارند با دندانهای سیم کشی شده بیرون بروند  واز ظاهر وسایل و دستگاههای ارتودنسی ناراضی می باشند ارتودنسی نامرئی این مشکل را برطرف کرده است . در درمان ارتودنسی نامرئی دیگر از براکت فلزی استفاده نمی شود و شما  نگرانی از بابت سیم و براکت فلزی چسبیده به دندان ها ندارید  در ارتودنسی نامرئی از سیستمی برای حرکت دادن دندان ها استفاده می شود که بر خلاف براکت معمولی دستگاه ارتودنسی به دلیل ویژگی شفاف بودنش به سختی قابل مشاهده توسط سایرین می باشد. ارتودنسی نامرئی شامل چند روش ارتودنسی است که محبوب ترین و معروف ترین آنها الاینر شفاف یا اینویزالاین می باشد.اگر شما نیز قصد انجام این درمان را دارید، اما نمی دانید که انواع روش های ارتودنسی نامرئی برای شما مناسب هستند یا خیر، بهتر است تا در این باره اطلاعاتی کسب کرده و شناخت بیشتری از این روش ارتودنسی به دست بیاورید. پس با  کلینیک تخصصی دندانپزشکی برتر در ادامه این مطلب همراه باشید تا پاسخ بسیاری از سوالات خود را به دست آورید .

انواع ارتودنسی نامرئی

در ادامه شما را با انواع روش های ارتودنسی نامرئی آشنا می کنیم و به معرفی ۳ مدل از آن‌هایی می‌پردازیم که بسیار مهم تر و شناخته شده‌تر هستند. این ۳ دسته شامل ارتودنسی‌های لینگوال، سرامیکی و الاینرهای شفاف هستند.














الاینرهای شفاف (اینویزالاین )

در این روش الاینرها در واقع قالب‌های شفافی هستند که بر روی دندان‌ها قرار می‌گیرند. و اصلا دیده نمی شوند  و آرام آرام دندان‌های شما را منظم می‌کنند. نکته مهم در این روش این است که نوع ناهنجاری دندان، تعیین کننده این است که آیا می توان از این پلاک های نامرئی شفاف برای درمان استفاده نمود یا خیر؟ پاسخ این سوال پس از معاینه بیمار توسط متخصص ارتودنسی مشخص می شود  و روشی مناسب برای دندان­های نامرتب، دارای کراس بایت، اوربایت و آندربایت است.  ، در صورت تشخیص متخصص و استفاده از این نوع ارتودنسی پلاک­ها باید هر دو الی سه هفته یکبار وسیله بیمار تعویض شود. در این نوع ،ابتدا از دندان­ها قالب گیری می شود و سپس قالبی مناسب با دندان­ها ساخته می­شو­د که براحتی هر زمانی که فرد بخواهد جهت حفظ بهداشت و سلامت دندان­ها می­تواند آنها را خارج کند و از مسواک یا نخ دندان استفاده کند، در نتیجه احتمال پوسیدگی دندان­ها کاهش می­یابد.  همانطور که اشاره شد، این پلاک ها بسیار ظریف و شفاف هستند و در هنگام صحبت کردن و لبخند زدن درون دهان دیده نمی شود. این موضوع را می توان مهمترین دلیل استقبال متقاضیان درمان با ارتودنسی از این روش دانست.


مزایای الاینرهای شفاف
 
  • شفافیت و بی رنگ بودن کل سیستم که هیچ اختلالی در لبخند شما ایجاد نمی کند و حتی در بسیاری از موارد از نظر دیگران قابل تشخیص نیست که این پلاک ها در دهان شما هستند
  • اگر برنامه مهمی در پیش دارید که برایتان مهم است راحت بتوانید صحبت کنید، می توانید الاینر را موقتاً از دهان در بیاورید و با آسودگی خاطر با دیگران معاشرت کنید 
  • ثابت نبودن آن‌ها  یعنی قابلیت جابجا شدن توسط بیمار را دارند.
  • به دلیل متحرک بودن می‌توان بعد از خوردن غذا، نوشیدن، دندان هایتان را همانند گذشته به راحتی مسواک بزنید و راحتی تمیزکنید.
  • تمیز کردن دندان‌ها برای افرادی که ارتودنسی نامرئی با این روش انجام داده‌اند بسیار آسان ‌ترازارتودنسی ثابت فلزی است.
  • با توجه به نامرئی بودن و سایر مزایای این روش، هزینه مناسبی دارند.
  • در این نوع ارتودنسی جواب دهی بسیار سریع تر و دوره ی درمان بسیار کوتاه تر است
معایب الاینرهای شفاف
لازم به ذکر است که این روش هیچ گونه عوارضی جدی ندارد و صرفاً تنها برخی معایب جزئی دارد.
  • دستیابی به نتیجه وابسته به تعهد بیمار است چون ثابت نیست بنابراین تکمیل درمان شما بستگی دارد که چقدر در گذاشتن الاینر در دهان جدی و پایبند هستید.
  • برای کودکان به دلیل اینکه دندان‌های آن‌ها معمولاً ترکیبی از دندان‌های شیری و دائمی است، ارتودنسی نامرئی گزینه خوبی نیست 
  • درآوردن الاینر هنگام غذا خوردن یک امر انتخابی نیست بلکه نباید در حالی که الاینر در دهانتان قرار دارد چیزی بجوید. بنابراین اگر در جایی هستید که نمی توانید آن را در بیاورید نمی‌توانید چیزی بخورید. علاوه بر این نوشیدنیهای رنگی مانند نوشابه و قهوه باعث تغییر رنگ الاینر میشوند.
چه کسانی مناسب استفاده از ارتودنسی نامرئی هستند؟
این روش برای افرادی که نمی خواهند درمان ارتودنسی آن ها قابل مشاهده باشد مثلاً شخص سخنوری که مجبور به ارائه سخنرانی است، خواننده یا بازیگری را در که هر روز جلوی دوربین و در میان جمعیت است وافراد که از نظرظاهری بسیار احساس هستند.
و نمیخواهند دستگاه های ارتودنسی روی دندان هایشان جلب توجه کند، محبوب بوده و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. 
مراحل الاینرهای شفاف
طول درمان ارتودنسی نامرئی معمولاً کوتاه‌تر از درمان با براکت فلزی است
مشاوره
در در جلسه اول دندانپزشک تعیین می‌کند که آیا ارتودنسی نامرئی درمان مناسبی برای شما محسوب می‌شود یا خیر. همچنین جلسه مشاوره فرصت مناسبی است تا بیمار سوالات خود را درباره درمان مطرح کند
رادیوگرافی و عکس برداری و طرح درمان 
گرفتن عکس رادیولوژی وعکسبرداری از دندان‎ها، قالب‌گیری از دندان‌ها پس از معاینه و اطمینان از مناسب بودن این نوع درمان جز مراحل اولیه تشخیص هستند.
ساخت پلاک: در لابراتوار، با کمک قالب تهیه شده پلاک شفاف متناسب با دندان ها و فک بیمار ساخته می شود.  در اکثر موارد ارتودنسی نامرئی از 18 تا 30 پلاک استفاده می‌شود.
امتحان کردن پلاک ها در دهان: بعد از ساخت پلاک ها، دندانپزشک باید آن ها را برای ارزیابی در دهان بیمار قرار دهد. در صورت مطابقت داشتن با دهان و دندان بیمار، درمان شروع می شود
تعویض الاینرها
 هر دو هفته یکبار الاینر ها را تعویض می شوند .
مراقبت از الاینرهای شفاف
هر چند که پلاک های این نوع ارتودنسی را هر دو هفته یکبار باید عوض کرد و عمر کوتاهی دارند ولی امکان لک شدن قالب ها وجود دارد. لک شدن قالب ها باعث ایجاد ظاهری بد و شکلی نامناسب در آنها می شود به همین دلیل باید تمیز شوند،این پروسه تنها چند دقیقه ای طول می کشد .
  • توصیه می شود هنگام غذا خوردن الاینرهاازدهان خارج شوند.
  • در هنگام مصرف نوشیدنی های داغ باید پلاک ها را خارج کرد.
  • برای مسواک زدن و تمیز کردن پلاک ها باید آن ها را از دهان بیرون آورد.
  • در هنگام در آوردن پلاک ها باید آن ها را در جای مخصوص خود قرار داد  تا دچار آسیب نشوند.
  • از مسواک های نرم برای تمیز کردن قالب ها خود استفاده کنید و حداقل روزی یک بار آنها را مسواک بزنید می توانید از صابون های ضدباکتری برای شستن و تمیز کردن قالب ها استفاده کنید شستشوی مرتب و منظم تنها یک جز از مراقبت های کامل ریتینرهای شفاف می باشد.  
  • قبل از اینکه آنها را روی دندان ها قرار دهید، باید دندان ها را مسواک زده و از نخ دندان استفاده کنید.
ارتودنسی لینگوال
در این نوع ارتودنسی، براکت ها و سیم های ارتودنسی در ناحیه پشتی دندان های بالا وپایین و به صورت مخفی نصب می شوند این هم دقیقا یک سیستم ثابت ارتودنسی است و از روی دندان قابل مشاهده نیست به همین جهت به آن ارتودنسی مخفی نیز گفته می¬شود. براکت هائی که در ارتودنسی لینگوال به کار می¬روند از جنس فلز هستند. اما از آنجایی که در این نوع ارتودنسی فضای زیادی در دهان اشغال می¬شود وبرای زبان آزاردهنده است ، متاسفانه در حال حاظر چه به لحاظ آکادمیک و چه از نظر اجرایی، این سیستم ارتودنسی  محبوبیت زیادی ندارد.


ارتودنسی سرامیکی
 در واقع این همان ارتودنسی ثابت است که با گذشت زمان و پیشرفت علم دندانپزشکی براکت‌هایی از جنس سرامیک پدید آمدند. روش ارتودنسی نامرئی ازیک سری براکت همرنگ دندان فرد استفاده می شود اما در ارتودنسی ثابت ما از براکت و سیم فلزی استفاده می کردیم. معمولا این براکت ها بسیار شفاف و نامرئی بوده و غالبا همرنگ دندان ها هستند. جنس براکت ها در این روش از پلاستیک دندانپزشکی و یا سرامیک است. این روش درمانی بسیار کارآمد بوده و بیماران می توانند با استفاده از این روش نتیجه مطلوب خود را در کمترین زمان ممکن دریافت کنند. علاوه بر آن، استفاده از این روش برای هر نوع مشکل و ناهنجاری ممکن است. همچنین این نوع براکت ها از استحکام بالایی برخوردار هستند و علاوه بر اینکه باعث نقض زیبایی فرد نمی شوند، برای تکلم بیمار نیز مشکلی ایجاد نمی کنند.

ما در این مقاله ۳ نوع ارتودنسی نامرئی  را توضیح دادیم که طی سال های اخیر،الاینرهای شفاف طرفداران زیادی را پیدا کرده است .


هزینه ارتودنسی نامرئی
هزینه درمان‌های ارتودنسی نامرئی بسته به میزان مشکل و نوع ارتودنسی دندان می‌تواند متغیر باشد. مدت زمان دوره درمان و تعداد مراجعات به دندانپزشک در طول درمان نیز در هرینه ها موثر هستنداگر درمان‌های مرحله اول با پلاک‌های متحرک انجام شود هزینه  این درمان کمتر خواهد شد، البته بسته به شدت مشکل و تعداد پلاک‌های مورد استفاده این هزینه متفاوت خواهد بود کیفیت پلاک های ساخته شده و مواد اولیه برای ساخت پلاک ها نیز از عوامل موثر در قیمت ارتودنسی شفاف هستند.